MENU

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 22.03.2024 tarihli ve 95261461 sayılı yazısında, Türkiye ile Birleşik Krallık (BK) arasında yürürlükte bulunan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)'nın "dijital ticaret, hizmet ticareti ve yatırım" ile ilgili hususları da kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin müzakerelere başlanması kararı açıklandığı belirtilmiştir.

Yazıda, Haziran ayında başlaması planlanan müzakerelere ilişkin Ticaret Bakanlığınca yürütülen hazırlık çalışmalarının hız kazandığı açıklanmıştır. Buna ilaveten, konu hakkında yapılan bir anket çalışmasının sonuçları arasında: ülkemiz iş insanlarının BK'de yatırım ve hizmet sunumu açısından vize ve çalışma izni başvuru süreçlerinde yaşanan mevcut sorunlara, katılımcılar tarafından yer verildiğinin tespit edildiği vurgulanmıştır.

Yazıda devamla, BK ile STA'nın güncellenmesi müzakerelerinde ülkemiz açısından önem arz edecek hususlar arasında "iş insanlarının hareketinin (movement of business persons) kolaylaştırılması" ve "yatırımların kolaylaştırılması (investment facilitation)"nın da yer alacağı belirtilmiştir. Ayrıca, BK tarafına konu ile ilgili ülkemiz önerisi olarak sunulacak taslak anlaşma metninin hazırlanması çalışmalarında istifade edilmek üzere bir istişare toplantısı gerçekleştirileceği vurgulanmıştır

Söz konusu toplantı, 4 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.30'da yapılacak olup, çevrimiçi bağlantı bilgileri ekte yer almaktadır.

Bilgileri ve BK'ye yapılan "vize, çalışma izni ve oturma izni gibi giriş ve geçici kalışa ilişkin izin ve süreçlerde" yaşanan sorunlar ve olası iyileştirme taleplerinin oluşturulması amacıyla, görüşlerinizin 29 Mart 2024 Cuma gününe kadar Odamıza (oftso@tobb.org.tr) iletilmesi ve yukarıda belirtilen toplantıya konu hakkında bilgi sahibi ilgili üyelerimizin katılması gerekmektedir.