Gıda üretimi ve satışını yapan odamız üyesi işletmeler herhangi bir ceza ile karşılaşmamak için "hijyen eğitimi belgesi" almak üzere Halk Eğitim Müdürlükleri'ne başvuruda bulunarak 1 gün süren Hijyen Eğitimi'ni alabilirler.05.07.2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca "hijyen eğitimi belgesi" olmayanlara kişi başı bin 520 liraya kadar ceza uygulanabilecek. Odamız yapılan yazılı açıklamada hijyen eğitim belgesi olmayanların cezai duruma düşmemek için Halk Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapması uyarısında bulunuldu. Hijyen Eğitim Yönetmeliğince gıda üretimi ve satışını yapan iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi belgesi olmaması halinde kişi başı 379 ile bin 520 lira arasında cezai uygulamaya maruz kalabileceklerini vurgulayan Oftso Genel Sekreteri Murat Zırıh belgesi olmayanların bağlı bulundukları ilçe Halk Eğitim Müdürlüklerine başvurabileceklerini söyledi. "05.07.2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren hijyen eğitimi yönetmeliği uyarınca 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren gıda üretimi ve satışı yapan iş yerlerinde çalışanlardan, hijyen eğitimi belgesi istenmeye başlandı. Bu zorunluluğa istinaden üye firmalarımız Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne yönlendirilerek hijyen belgelerinin alınması sağlandı. Düzenlenen eğitimler sonucunda bugüne kadar 262 si kadın , 1594 ü Erkek olmak üzere toplam 1856 kişi açılan kurslara katılarak Hijyen Eğitim Belgesi almaya hak kazandı. Ancak 05.07.2014 tarihinden itibaren başlayan resmi kontrollerde  "hijyen eğitimi belgesi" almamış kişilerin çalıştığının tespit edilmesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır." 1593 Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 282. maddesine göre kişi başı 250 ile 1.000 TL arasında cezai işlem uygulanacağı, yeniden değerlenme oranına göre 2014 yılı için 379 ile 1.520 TL olarak tespit edildiğini belirten Zırıh,  "sektörde faaliyet gösteren işletmelerin herhangi bir cezai duruma düşmemeleri için "hijyen eğitimi belgesi" almak üzere ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri'ne başvuruda bulunarak 1 gün süren Hijyen Eğitimi'ni alabilirler" şeklinde konuştu.