Rize Çay AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni’nde konuÅŸan TOBB BaÅŸkanı M. Rıfat HisarcıklıoÄŸlu, en önemli eksikliÄŸin markalaÅŸamamak olduÄŸunu belirterek, “Kazanç burada. EÄŸer çayımızı marka yaparsak, tüm Türkiye’nin Rize çayını tanıdığı gibi aynı ÅŸekilde tüm dünyaya tanıtırsak o zaman kazanmaya baÅŸlarız. Kazanç o zaman gelir” dedi.​

Çay AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezinin Temeli Atıl...

TOBB BaÅŸkanı M. Rifat HisarcıklıoÄŸlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; Rize'nin Çayeli ilçesine baÄŸlı Buzlupınar köyünde Biberoz Köyü Camisi'nin açılışını yaptı. HisarcıklıoÄŸlu, Bakan Yazıcı, Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar daha sonra birlikte Bakan Yazıcı’nın baba evini ziyaret ettiler.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TOBB BaÅŸkanı M. Rıfat HisarcıklıoÄŸlu daha sonra, Rize’nin Çayeli ilçesi Musadağı köyünde, AB hibesi ile inÅŸası planlanan Rize Çay AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni’ne katıldılar.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası, Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi giriÅŸimi ile hazırlanan proje kapsamında, yüzde 80’lik bölümü AB fonlarından hibe olarak desteklenen Rize Çay AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni’nde konuÅŸan TOBB BaÅŸkanı M. Rifat HisarcıklıoÄŸlu, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan CumhurbaÅŸkanı seçilmesini hatırlatarak, “Rizeli hemÅŸehrilerimi tebrik ediyorum. Tarihimizde ilk defa CumhurbaÅŸkanımız kim olsun diye halka soruldu halkımız da kendi iradesini ortaya koyarak cevaplarını verdiler. BaÅŸbakanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan Türkiye Cumhuriyetinin 12. CumhurbaÅŸkanı seçildi. Ülkemize ve milletimize hayırlı uÄŸurlu olsun.”dedi.

-Rize çayı markalaÅŸamadı

HisarcıklıoÄŸlu Rize çayının tüm üstün yönlerine raÄŸmen markalaÅŸamadığına dikkat çekip, “Rizeli kardeÅŸlerim müthiÅŸ bir hazinenin üzerinde oturuyor. Dünyada üzerine kar yağın ve ilaç kalıntısı bulunmadan üretimi yapılan tek çay bitkisi DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde. EksiÄŸimiz ÅŸu; malımızı marka yapamadık. En büyük sıkıntımız bu. Çayımızı marka yapamadım. Ä°laç kalıntımız yok. Kar altında üretimi yapılan tek çay bizde. Buna raÄŸmen çayımızı bir dünya markası haline getiremedik. Kazanç burada. EÄŸer çayımızı marka yaparsak , nasıl tüm Türkiye Rize çayını tanıyorsa aynı ÅŸekilde tüm dünyaya da tanıtırsak o zaman kazanmaya baÅŸlarız. Kazanç o zaman gelir. Marka yaptığın zaman 1’e 10 fazla alıyorsun.”dedi.

-Rizeliler Kayserilileri geçti

HısarcıklıoÄŸlu, geliÅŸtirilen Rize Çay AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi projesi ile Rize’de odaların bir koyup 10 destek aldığını belirtip, “Bu projeyi inceledim. Gördüm ki bizim Rizeli kardeÅŸlerimiz Kayserili hemÅŸehrilerimi geçmiÅŸler. Nereden anlıyorsun diye soracak olursanız. Projeye bir koymuÅŸlar 10 almışlar. Bir’e 10 dünyada nerede alacaksın böyle bir ÅŸeyi. Bundan dolayı odalarımıza, bu projesi ÅŸehre kazandırdıkları için teÅŸekkür ediyorum.”dedi.

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da yaptığı konuÅŸmasında temeli atılan proje ile Türk çayının markalaÅŸacağını ve kalitesinin artacağını ifade edip, “Bu projenin sahibi Bilin Sanat ve Teknoloji Bakanlığı. PaydaÅŸları; Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası ve Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi. Burada gerçekleÅŸtirilecek olan ünitelerde; siyah çay, organik çay, beyaz çay üretim ünitelerinin yanında pazarlama için teknolojik paketleme üniteleri olacak. Çayın niteliÄŸini ve kalitesini arttırmak, damak tadını oluÅŸturmak, içecek türlerini baÅŸkalaÅŸtırmak için araÅŸtırmaların yapılacağı bir modern laboratuvar bulunacak. Böyle önemli bir fabrikanın temellerini atıyoruz.”dedi.

KonuÅŸmaların ardından projeye verdiÄŸi katkılarından dolayı Bakan Yazıcı ve HisarcıklıoÄŸlu’na teÅŸekkür plaketleri verildi. Katılımcılar birlikte düÄŸmeye basarak projenin temeline ilk harcı döktü.