Kare Kodlu Çek Sistemi, çeki elinde bulunduran kişinin çek yaprağı üzerinde yer alan kare kodu, akıllı cihazlar ile okutarak keşidecinin özet çek raporunu alabildiği Findeks platformundan sunulacak bir Kredi Kayıt Bürosu hizmetidir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, ticarette vadeli alım-satımların önemli bir yer tuttuğu, reel sektörde sermayenin çoğunlukla kıt ve finansmana erişimin de her zaman kolay ve ucuz olmadığı belirtilerek, özellikle vadeli çekin şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğu bildirilmiştir.

Türkiye’deki şirketlerin yurtiçi satış cirolarının, yani toplam yurtiçi ticaret hacminin, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarında olduğu, yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işletmelerle yapıldığı tahmin edildiği belirtilerek, vadeli ticaretin, ekonomide büyük paya sahip olduğu bildirilmiştir.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladıklarını, ancak reel sektördeki şirketlerin bu sistemi beklenilen ölçüde kullanmadıkları, çek sicil raporlarının %95’ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payının %5’te kaldığı bildirilmiştir.

Sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları ile koordinasyon içinde çalışarak karekodlu çek uygulaması getirildiğini belirterek, bu uygulamanın Türkiye ve Dünya’da bir ilk olduğu bildirilmiştir.
Risk Santralizasyon Merkezi’nin Türkiye Bankanlar Birliği’ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başladığı, kişilerin ödemediği çek ve senetlerinin yanında ödediklerinin de kayıtlara girmeye başladığı, 2006’dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişinin Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer aldığı belirtilerek, karekodlu çek kullanımında çek veren kişinin tüm finansal geçmişinin görülebildiği bildirilmiştir.
15 Haziran 2015’ten itibaren uygulamaya başlanan karekodlu çek’in ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal ürün olduğu bildirilmiştir.

Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulamanın karekodlu çekle başlamış olduğu, bunun için çalıştığınız bankadan karekodlu çek talep etmenizin önem arz ettiği belirtilmiştir. Yine ticaret yaparken müşterilerinizden karekodlu çek talep etmenizle sistemin yaygınlaşmasını sağlayarak, karekodlu çek kullanımını artıracağı ve böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamı olacağı bildirilmiştir.

Aynı yazıda, söz konusu karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php adresinden ulaşılabileceği bildirilmiştir.

Üyelerimizin bilgi ve dikkatine sunulur.